REPORTAGE

 

"Investeren in gezondheid geeft nu rendement ..."
 
Bij het dorpje Zuidermeer in Noord-Holland heeft de familie Kenter een schitterende ecologisch geitenhouderij op gezet met ongeveer 200 melkgeiten. Deze zijn allen ingeschreven in het Stamboek.
De geiten van dit bedrijf kwamen goed naar voren op de landelijke keuring voor geiten van certificaatwaardige bedrijven van de NOG in september 1995.
Een reden om een een kijkje te nemen!


“We draaien nu acht jaar commercieel”, vertelt Nico Kenter. “In 1980 hebben we deze boerderij gekocht en hebben hier eerst geiten gehouden als hobby en zijn begonnen met de verbouwing.
De basis voor onze huidige geitenstal zijn geiten die ik gekocht heb van Jan Bindt uit Oostzaan. Deze is voor ons nog steeds opa Bindt. Hij zei bij de koop al meteen dat we er goed op moesten passen. Hij zou over enige weken komen kijken en als de geiten dan niet goed verzorgd waren, dan waren we ons geld kwijt, zou de geiten weer meenemen en kreeg is nog een draai om de oren toe.”
In januari 1996 heeft Nico Kenter 172 melkgeiten welke allen drachtig zijn. Hij had er net 35 verkocht. Op 1 september gaan de bokken erbij, nadat de geiten in groepen zijn ingedeeld. De bokken krijgen een kleurblok om, welke ook bij de schapen gebruikt wordt. Bijgehouden wordt dan welke geiten gedekt zijn. In december wordt de hele koppel gescand.
Dit jaar bleken er 14 guste geiten te zijn. Deze kun je dan gewoon doormelken.

Momenteel wordt de melk opgehaald door de Klomphoeve en daar verwerkt tot kwark. Normaal verwerkt Nico zelf alle melk tot kaas. Hij heeft skal-licentie voor zijn bedrijf en produceert kaas onder het ecomerk, wat ook via die kanalen afgezet wordt. Wel met zijn eigen naam en logo erop en het Skal-nummer.

De skal-licentie houdt onder andere in dat er op het bedrijf geen kunstmest gebruikt mag worden, alleen eigen mest. Ook worden eisen gesteld aan het voer en het krachtvoer. Het krachtvoer moet voor 60-65% biologisch-dynamisch zijn en Nico laat dit zelf mengen.
Ook voert hij veel tarwe aan zijn geiten wat hij zelf verbouwt. Hij heeft drie hectare bij huis en pacht er nog twaalf hectare bij.
Hij voert gedroogd gras wat hij door de grasdrogerij laat drogen. ’s Zomers krijgen de geiten groenvoer van een grasklaverweide en weidegang.
Nico vertelt dat krachtvoer zijn grootste kostenpost is. hij voert iets minder dan 450 kg per jaar per geit. De geiten krijgen twee keer 400 gram krachtvoer per dag en een kleine 500 gram tarwe.
Hij let goed op de samenstelling van het krachtvoer en laat vaak extra mineralen toevoegen.
Ook voert hij behoorlijk wat voederbieten, die ook zelf verbouwd worden. Alleen in deze tijd van droogstand niet, omdat de kans op slepende melkziekte dan veel groter is.
Ziektevrij
Het bedrijf van de familie Kenter heeft een gezondheidscertificaat en is zowel CL- als CAE-vrij. Hij is acht jaar terug begonnen met tappen. Veel hulp en steun hebben ze gehad van dierenarts Deinum uit Wognum, die vaak pro deo kwam.

De geiten geven nu ruim 1000 liter per jaar en momenteel hebben ze weinig of geen problemen met ziektes.
 
Zes jaar geleden heeft hij een nieuwe stal gebouwd, welke twee jaar later uitgebreid is. Met de bouw van de stal, hebben ze ook geinvesteerd in een betonpad en mestopslag.
Nico werkt thuis op het bedrijf. Zijn vrouw werkt bij de gemeente en is handig met de computer, dus de hele boekhouding en ook het bijhouden van alle geiten doet zij met de computer.
Ze hebben drie dochters die alle drie gek zijn met de geiten.
Alle geiten heten Annegree en dan verder het volgnummer, dit is een samenstelling van de naam van de beide oudste dochters. Dit idee hebben ze overgenomen van opa Bindt.
De hele koppel is eigen fokkerij. Alleen hebben ze af en toe een bok gekocht. Adelborst van de Adelhof is een van de belangrijke stamvaders. Was er echter een bok, die minder beviel en Nico wijt het hieraan dat veel geiten te klein waren op de landelijke keuring.

In 1995 heeft het bedrijf niet meegedaan aan de melkcontrole. In 1996 voor een geselecteerde groep wel. Nico vindt de melkcontrole erg arbeidsintensief. Bovendien is het ook zwaar voor de geiten; ze staan veel langer in de melkstal.
Een keurig verzorgde stal. Foto: Fam. Kenter
 
Aan het eind van het bezoek lopen we nog even door de stal. De geiten staan rustig te herkauwen en zien er goed verzorgd uit. Langs de muur hangen voerbakken waar ze nog extra krachtvoer in krijgen. Want tijdens het melken krijgen ze de juiste hoeveelheid niet op.
De drinkbakjes zijn bakjes die ook voor schapen worden gebruikt met een vlottersysteem. Ze hangen vrij hoog, zodat de geiten er niet in kunnen knoeien.

Januari is een rustige maand, omdat de meeste geiten droog staan. Nico is nu de kaasmakerij aan het schoonmaken en wil deze ook gaan verplaatsen. Als straks over een maand de lammeren geboren worden, begint weer de drukke tijd van lammeren-opfok, melken en niet te vergeten het kaasmaken, wat elke drie á vier melkmalen moet gebeuren.
Momenteel is de melkprijs goed. Nico is echter bang voor een te snelle groei in de sector. “Een te snelle groei vraagt om problemen. Dan komt er ineens teveel melk en is de kans groot dat de melk- en afzetprijzen kelderen.”

De hele familie Kenter heeft er momenteel veel plezier in en ze vinden het allemaal leuk om met de dieren naar keuringen te gaan.
Monique Zwetsloot
"De geitenhouder + melkgeit", februari 1996

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG